Zawodziańskie kulinaria na Dożynkach Jasnogórskich
z dnia: 2014-09-08Dni Europejskiej Kultury Ludowej. Towarzyszyły im między innymi: festiwal produktów tradycyjnych i lokalnych, kiermasze rolnictwa ekologicznego, kwiatów i krzewów ozdobnych oraz produktów rolno-spożywczych, a także występy krajowych i zagranicznych zespołów folklorystycznych. W tym roku gminę Poczesna reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Zawodzia. Panie na tę okoliczność przygotowały przepyszne potrawy – był żurek, ruskie pierogi, bigos, chleb ze smalcem i ogórkiem. Nie zabrakło smakowitych wypieków – sernik i ciasto ze śliwkami zniknęły błyskawicznie ze stoiska. KGW Zawodzie prezentowało się wraz z innymi Kołami z terenu całej Polski w namiotach Krajowego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych. Panie odwiedził wójt Krzysztof Ujma, który uczestniczył w uroczystej Mszy Świętej Dożynkowej z udziałem Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego. ai